Titels en onderwerpen

Bij een bericht op een weblog hoort een titel. Waarom moet er een titel bij een weblogbericht? Als een bericht kort genoeg is, dan is het onderwerp niet nodig. Dan kun je de tekst in een keer zien.

Bij e-mail is het handig om een onderwerp te hebben van de email, maar het is wel moeilijk om er een te verzinnen. Vooral van te voren.

Ik vind het vervelend als mensen geen onderwerp in hun e-mails schrijven. Waarom? Ik dacht eerst dat ik het vervelend vond, omdat ik dan niet wist waar de email over gaat. Maar het probleem is eigenlijk dat het e-mail programma niks laat zien. Het e-mailbericht komt er uit te zien als een geselecteerde witte streep (dus blauw, bijvoorbeeld). Als je meerdere berichten hebt die er zo uit zien dan kun je helemaal niet meer zien waar het bericht is dat je zocht. Dan kun je alleen naar de datum en de zender kijken.

Het grootste probleem is dus eigenlijk dat de email op elkaar gaan lijken. Als je veel e-mails hebt met hetzelfde onderwerp dan weet je ook niet meer welke je zocht. Aan de buitenkant kun je het niet zien.

Dat is ook nog zoiets over e-mails. Ze hebben een binnen- en een buitenkant. De buitenkant zorgt ervoor dat je de e-mail op een afstandje kunt herkennen. De binnenkant zorgt voor het belangrijke: de tekst. De binnenkant is waar het omdraait bij e-mails. De buitenkant is alleen maar om de e-mail terug te kunnen vinden.

E-mails zoals het nu werkt, is dus eigenlijk een beetje ouderwetse manier van werken. Mensen willen eigenlijk korte berichten sturen, met een vraag of voorstel. De e-mailprogramma’s willen alleen heel graag een onderwerp, zodat ze de berichten herkenbaar kunnen weergeven.

Hier ontstaat een probleem. De zender wil de binnenkant sturen, naar de ontvanger. De ontvanger wil echter een duidelijke buitenkant om te herkennen waar het bericht over gaat zonder het steeds weer te hoeven openen.

Als je dit zo allemaal leest, dan zou je haast kunnen denken dat het probleem bij e-mail is dat je het moet openen. Waarom moeten we e-mail eigenlijk openen?